Deelgebieden in Brandevoort

De Veste
Het hart van Brandevoort is de Veste met zijn smalle straatjes en statige woonhuizen, omringd door water en groen. Het beeld van een ‘oud’ nostalgisch dorpje ontstaat hier.

In de Veste hebben de woningen verschillende gevels. Het straatbeeld is compact, de woningen zijn dichter op elkaar gebouwd, lang geleden lijkt ineens heel dichtbij. De woningen in de Veste zijn traditioneel van bouw maar eigentijds van karakter.

De indeling is naar wens in te vullen en je kunt er bijvoorbeeld ondergronds parkeren of op af te sluiten binnenterreinen. In de Veste vind je voorzieningen als een school, wijkcentrum, gezondheidscentrum, winkels, een markthal, horecagelegenheden en een NS-station.

Stepekolk
Een bredere gevel en een hoog, rood dak kenmerken de woningen in Stepekolk. Ze doen je denken aan Brabantse langgevelboerderijen. Ook in Stepekolk is geen huis hetzelfde.

De woningen zijn heerlijk ruim, al zie je dat niet direct van buiten. In de langgevelstijl zijn namelijk verrassende oplossingen toegepast voor de meest optimale inrichting. Variatie is ook hier weer het ‘toverwoord’.

In Stepekolk hebben veel kopers van vrije kavels zelf hun woningen laten ontwerpen, binnen de grenzen van wat mag in dit deel van Brandevoort. Het resultaat is diversiteit in smaak en levensstijl die toch heel mooi samengaan.

Brand
Brand ligt het dichtst tegen de Veste aan. Dit deel van Brandevoort wordt van het hart gescheiden door de ecozone. Wie in dit ruim opgezette Buiten woont kan dus in de achtertuin genieten van water, buitenleven en natuur.

De bouwstijl van de woningen in Brand benadert de koloniale stijl. In de gevels zie je veel houten elementen terug. In Brand zie je ook veel woningen met veranda’s en versieringen aan de gevels. Wonen in ‘de minst Brabantse van alle Buitens’ is omgeven met een licht en zonnig, haast exotisch tintje.

Liverdonk
Liverdonk is de meest jonge Buiten en centraal gelegen in Brandevoort. Ook deze buiten straalt dezelfde landelijke rust uit als die van de aangrenzende Buitens. Liverdonk heeft  een dorps karakter, met vrijstaande, halfvrijstaande en geschakelde woningen. In de vormgeving wordt veel vrijheid gelaten voor variatie op de traditionele dorpsarchitectuur.

In dit deelplan heeft ook de school Mondomijn haar plek gekregen. Op dit moment wordt er volop gebouwd in Liverdonk

De woningen voldoen aan de laatste eisen en zijn zeer energiezuini en vanaf 2019 worden ook de woningen in Liverdonk aardgasvrij opgeleverd

Hazenwinkel
De Buiten Hazenwinkel, ten zuiden van De Veste en ten westen van Stepekolk, vormt de overgang van het dorpse centrumgebied naar het cultuurhistorisch en agrarisch landschap ten zuidwesten van Brandevoort. Hier overheerst de meer landelijke architectuur in een oase van ruimte en groen.

Dit rustieke oord leent zich voor bewoners die de voorkeur geven aan een statig dorpspand met een eigen gezicht, in een plattelandsomgeving.

Schutsboom
De Buiten Schutsboom ligt ten oosten van De Veste. Statig en kindvriendelijk wonen tussen plantsoenen en speelveldjes, maar wel met alle voorzieningen van een stad en basisschool De Vendelier binnen handbereik.